Odsłony: 120
Redukuje też ryzyko miażdżycy.Usuwa śluz zalegający w płucach.
Jest nie tylko świetnym dodatkiem do wielu potraw i naturalnym afrodyzjakiem, ale również lekiem na wiele dolegliwości. Lubczyk to przyprawa, obok której nie możesz przejść obojętnie. Koniecznie wypróbuj przepis na leczniczą miksturę na bazie tej przyprawy.
Dodawanie lubczyku do ulubionych potraw niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. W tej roślinie można znaleźć m.in. potas, fosfor, kwasy organiczne, olejki eteryczne, fitosterole, witaminę C oraz witaminy z grupy B.
Lubczyk wpływa korzystnie na trawienie, usprawnia pracę układu moczowego, sercowo-naczyniowego, oddechowego i pomaga oczyścić organizm z toksyn. W swoim codziennym jadłospisie lubczyk powinny uwzględnić przede wszystkim osoby ze zbyt wysokim stężeniem złego cholesterolu LDL we krwi. Domowe mikstury na bazie tego zioła obniżają ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.
Okłady z liści lubczyku można stosować jako lekarstwo na łuszczycę i zmiany trądzikowych. Wywar z lubczyku podnosi odporność na wirusy i bakterie, zwalczy objawy grypy i przeziębienia, skutecznie usunie śluz zalegający w płucach i przyspieszy przemianę materii. Sprawdzi się również w leczeniu wrzodów żołądka, problemów z prostatą i kamicy nerkowej.
Żeby przygotować leczniczy napar, należy jedną łyżkę zmielonych lub drobno posiekanych liści lubczyku wsypać do kubka i zalać szklanką wrzątku. Naczynie przykrywamy i napar parzymy przez 15 minut. Po tym czasie przecedzamy miksturę i pijemy. Żeby w pełni wykorzystać prozdrowotne właściwości mikstury, należy ją spożywać dwa razy dziennie