Odsłony: 20
Wszyscy ją wyrzucają. Błąd. Zatyczka od oleju ma ukrytą funkcję.
Olej jest nieodłącznym składnikiem naszej codziennej kuchni. Niestety, zdarza się, że przez ogromny otwór po zerwaniu szczelnego zabezpieczenia, lejemy go zbyt dużo. Ale nie martw się, okazuje się, że olej można wykorzystać ponownie. Jak to zrobić?
Nalewanie oleju bezpośrednio z butelki często prowadzi do tego, że na naszej patelni lub talerzu ląduje go zbyt dużo. Okazuje się, że winowajcą jest zawleczka, którą często bezmyślnie wyrzucamy do kosza. Istnieje jednak prosty sposób, by temu zapobiec.
Zatyczka od oleju, którą zwykle wyrzucamy, ma funkcję, o której wielu z nas nie ma pojęcia. Dzięki niej możemy łatwiej odmierzyć odpowiednią ilość tłuszczu podczas gotowania.
Jak więc wykorzystać w pełni zamknięcie dołączone do fabrycznej butelki? Aby przekonać się, jak działa ten trik, wystarczy otworzyć butelkę i oderwać szczelną zawleczkę.
To jednak nie wszystko. Tym razem, zamiast wyrzucić zawleczkę do kosza, odwrócić ją do góry nogami i włóż do otworu, z którego wypływa olej. Właśnie w ten prosty sposób stworzymy praktyczny dozownik, który może uratować wiele naszych potraw.